Melania Trump på Republikanernas konvent i Milwaukee, 18 juli 2024.
Melania Trump på Republikanernas konvent i Milwaukee, 18 juli 2024. Bild: Matt Rourke

Britt-Marie Mattsson: Melania håller sig undan offentligheten

Var är Melania? Donald Trumps fru syns sällan i offentligheten. Men nu nämner han henne på sina valmöten. “Melania har skrivit en bok,” avslöjar han. “Köp den. Jag hoppas att hon talar väl om mig. Om inte – bry er inte om att köpa den.”

ANNONS

Melania Trump är förmodligen den mest anonyma första damen i USA:s moderna historia. Men samtidigt som hon vägrat att följa de oskrivna reglerna som en presidentfru förväntas följa, hävdar hon att hon är missförstådd och signalerar med svårtydda budskap, som på jackan med texten “Jag bryr mig inte, gör du?”.

Första damen har en stab som sköter alla hennes framträdanden och som ständigt är redo att stötta och hjälpa. Det är hon själv som väljer vilken framtoning hon ska ha och vilka uppdrag hon tycker är intressanta. Till det kommer det som inte går att undvika, som att visa upp Vita huset juldekorerat på ett eget valt tema.

ANNONS

Men det började redan den första julen för Melania Trump. Hon avslöjades med ett i hemlighet bandat uttalande där hon ifrågasatte varför hon överhuvudtaget skulle delta i det meningslösa arbetet med att julpynta.

Det som sedan väckte frågor om den provocerande texten på jackan och en till synes ovilja att allmänt representera följdes till sist av att hon gav sig på Vita husets ikoniska rosenträdgård.

När Melania Trump bestämde sig för att 2020 – strax före valet som hennes man förlorade – förändra rosenträdgården väckte det en sällan upplevd upprördhet.

Ramaskri efter restaureringen

Rosenträdgården, utanför det ovala rummet, anlades när John F. Kennedy var president under första damen Jacquelines överinseende. Det var Jackie som tog initiativet, men hon hade samtidens främsta till sin hjälp. Miljardärshustrun Bunny Mellon, som var både självlärd och professionellt utbildad, fick hjälp av framstående trädgårdsmästare och skapade den rosenträdgård vid Vita huset som blev berömd.

Anläggningen har vårdats och restaurerats sedan 1962 och har många gånger varit i behov av omfattande arbete. Men ingen första dam har gett sig på den på det sätt som Melania Trump gjorde i slutet av sin tid som första dam. Utan att visa hänsyn till ursprunget lät hon omdana trädgården, som visserligen fortfarande har ett rostema men utan att visa ursprungspersonerna Jackie Kennedy och Bunny Mellon den uppskattning som alla tidigare presidentfruar varit noga med att markera.

ANNONS

Följaktligen blev det ett ramaskri och Melania Trumps reaktion var den väntade. Hennes talespersoner lät meddela att hon var missförstådd och utsatt för samma negativa drev som sin man.

Den restaurerade rosträdgården utanför ovala rummet i Vita huset, 22 augusti 2020.
Den restaurerade rosträdgården utanför ovala rummet i Vita huset, 22 augusti 2020. Bild: Susan Walsh

Under valrörelsen 2016 framstod det som väsentligt att Melania ställde upp vid sin mans sida då han avslöjades med att ha sagt att han kan göra vad han vill med kvinnor och “grab them by the pussy” – ta dem i underlivet. Melania avfärdade det med att det var språkbruk som används av män i omklädningsrummen och att det inte speglade den man som hon var gift med.

Men sedan dess har hon inte uttalat sig och framförallt inte synts till i några sammanhang där Donald Trump åtalats för sexuella ofredanden med stora skadeståndsbelopp som väntar. Hon har inte heller varit vid hans sida vid andra rättegångar.

Sörjer sin mors bortgång

Melania Trump har, sedan tiden i Vita huset, knappast alls synts till i offentligheten efter flytten till Mar-a-Lago i Florida. Hon sägs ha ägnat all kraft åt sin och Donalds son och har även tillbringat mycket tid med sina föräldrar som flyttat med till Florida. Hennes mor avled nyligen och Melania ska inte ha orkat med något annat än sorgearbetet.

Vid Donald Trumps kampanjmöten finns inte heller Melania med och hon avstår från sammankomster och middagar med rika donatorer och golfrundor. Hon kommenterade dock mordförsöket på sin man på sociala medier och stod vid hans sida då han nominerades i somras till republikanernas presidentkandidat men höll inget tal, vilket är kutym.

ANNONS

Men nu väntas hon träda fram den 8 oktober och lansera sin nya bok ”Melania” där hon ska berätta sin sanning och avvisa det som hon uppfattar som lögner under tiden i Vita huset. Hennes bakgrund i forna Jugoslavien, modellkarriären som förde henne till New York och mötet med Donald Trump ska även finnas med.

Numera tävlar inte Melania om uppmärksamheten vid Trumps sida. Förr konkurrerade hon med hans dotter Ivanka om den viktigaste positionen. Ivanka var, tillsammans med sin man Jared Kushner, närmaste rådgivare till presidenten men har sedan valförlusten 2020 dragit sig tillbaka, flyttat från New York till Florida och driver ett affärsimperium i mångmiljardklassen utan någon önskan att synas i expresidentens närhet. Trumps första fru Ivana, som gärna försökte stjäla strålkastarljuset från Melania, avled för några år sedan.

Hemlighetsmakeriet om Melanias väntade bok är stort både från hennes egen sida och förlagets. Och hon låter bara hälsa att hon hoppas att läsarna ska uppfatta att boken är lika spännande som hon själv tycker att det var att skriva den.

LÄS MER:Här är delstaterna som avgör valet

LÄS MER:Hoten mot politikerna är en del av vardagen

LÄS MER:Event: Detta står på spel i USA-valet

ANNONS