Monsterpadda hittad i Australien – kallas för ”Paddzilla”

En rekordstor giftig padda har hittats i Australien, som fått namnet ”Paddzilla”. Med sina 2,7 kilo slår hon världsrekordet som världens största agapadda.

ANNONS
|

Djupt inne i en australisk regnskog gjorde skogvaktaren Kylee Grey ett häpnadsväckande fynd: en massiv agapadda, som vägde nästan lika mycket som ett nyfött barn.

– Jag har aldrig sett något så stort, säger hon till Australian Broadcasting Corporation, enligt BBC.

Paddan ska ha varit så stor att viltvårdarna trodde att den var fejk.

– Det såg nästan ut som en fotboll med ben. Vi kallade den för Paddzilla, säger Kylee Grey.

Paddzilla, på engelska Toadzilla, är en skämtsam referens till den fiktiva monsterödlan Godzilla som det gjorts flera filmer om när den sätter skräck i Tokyos befolkning.

ANNONS

Kylee Gray och hennes team fångade snabbt in paddan, som visade sig vara en hona, och tog med sig den tillbaka till sin arbetsplats. Väl där vägde de den tunga paddan, och fick sig ännu en överraskning.

Med sina 2,7 kilo slår hon världsrekordet som världens tyngsta agapadda.

Den förra världsmästaren var en agapadda vid namn Prinsen som ägdes av en svensk man i Strängnäs kommun. Prinsen, med sina 2,65 kilo, har hållit världsrekordet sedan 1991 fram tills nu att Paddzilla hittats.

Paddzilla har avlivats

Kylee Gray är inte säker på hur gammal Paddzilla är, men säger att hon misstänker att hon levt där under en lång tid.

– Agapaddor kan leva upp till 15 år i naturen, så den här har funnits länge. Vi är glada över att ha fått bort henne från nationalparken, säger Kylee Gray till BBC och fortsätter:

– En agapadda i den storleken äter allt den kan få in i munnen.

Paddzilla hittades på torsdagen, men har sedan dess avlivats, vilket är en standardpraxis i Australien för skadedjur. Hon kommer att doneras till Queensland Museum.

Agapaddan – ett av Australiens mest skadliga skadedjur

Agapaddan är inte inhemsk i Australien utan introducerades i landet på 1930-talet. Den importerades från Sydamerika och tanken var att den skulle äta upp en sorts skalbagge som orsakade problem på sockerrörsfälten – något som skulle visa sig vara en dålig idé.

ANNONS

Eftersom paddan inte har några naturliga fiender har den förökat sig i massor. I dag beräknas det finnas hundratals miljoner exemplar i Australien och är ett av landets mest skadliga skadedjur.

Eftersom agapaddan är giftig kan den döda både rovdjur som försöker äta den och förgifta mindre arter som agapaddan själv äter. De konkurrerar också med inhemska arter om skydd och resurser.

LÄS MER:Uppmaningen: ”Sluta slicka på paddor”

LÄS MER:Klyftiga fåglar ger sig på giftig padda

LÄS MER:Fler vill ha sköldpaddor som husdjur – nu ökar tjuvjakten

ANNONS