Robert Kennedy Jr har kampanjat som tredje kandidat. Nu rasar opinionssiffrorna och kampanjbidragen sinar.
Robert Kennedy Jr har kampanjat som tredje kandidat. Nu rasar opinionssiffrorna och kampanjbidragen sinar. Bild: Jose Luis Magana

Britt-Marie Mattsson: Robert Kennedy Jr:s kampanj nära kollaps

Först Donald Trump och sedan Kamala Harris. Robert Kennedy Jr:s kontakter väcker frågor om kampanjen. Opinionsstödet blir allt svagare.

ANNONS
|

Robert F Kennedy Jr är son till Robert Kennedy som sköts ihjäl under valkampanjen 1968. President John F Kennedy, som mördades 1963, är hans farbror. Kennedynamnet är fortfarande en fördel och inledningsvis hade Kennedy Jr omkring femton procent i opinionsmätningarna.

Men med Bidens avhopp och Kamala Harris som ny kandidat har Kennedys siffror störtdykt och är nu nere på omkring fem procent i mätningarna.

Kennedy valde först att lansera sig som demokratisk kandidat, men när Joe Biden ohotad gled fram i vårens primärval mot nomineringen till partiets presidentkandidat bytte Kennedy till oberoende.

Men med Bidens avhopp och Kamala Harris som ny kandidat har Kennedys siffror störtdykt och är nu nere på omkring fem procent i mätningarna.

Kennedy går till val på ett program med antivaccinationer och kritik mot den förre smittskyddsläkaren Anthony Fauci och läkemedelsindustrin, miljöengagemang och uppställning för ursprungsbefolkningens rättigheter.

ANNONS

Släkten Kennedy ställer traditionellt upp för släktingar som söker politiska positioner. Men i detta fall är det annorlunda. I stort sett alla – med den mördade presidentens dotter Caroline i spetsen – tar inte bara avstånd utan varnar för att han är en högst olämplig politiker. De gav först Joe Biden sitt stöd och står nu bakom Kamala Harris.

Det kom som en överraskning när Donald Trump Inför republikanernas konvent ringde Robert Kennedy Jr och bad honom komma med på Trumptåget.

Kennedys uppställning för politiska kandidater är fortfarande viktigt. Så fick t ex Barack Obamas inledande kampanj skjuts framåt när Ted Kennedy – bror till John F och Robert – och presidentdottern Caroline ställde upp för honom.

Det kom som en överraskning när Donald Trump Inför republikanernas konvent ringde Robert Kennedy Jr och bad honom komma med på Trumptåget. Samtalet spelades in och läcktes delvis ut där Kennedy svarar ”’yeah”. Kennedy ska ha erbjudits en post i en eventuell framtida Trmpadministration i utbyte mot stöd.

Kennedy beklagade senare att han hade uttryckt sig på ett sätt som kunde missuppfattas, men källor inom Trumpkampanjen påstår att samtalet varit seröst.

Och nu kommer uppgifter om att Kennedy skulle ha närmat sig Kamala Harris och erbjudit henne stöd med baktanken att belönas med en post om hon väljs till president. Harris kampanj kommenterar inte och inte heller Kennedy.

ANNONS

Men det är tydligt att Kennedys kampanj håller på att sjunka ihop. Det handlar både om opinionsstöd och om pengar. Kennedy fick till en början relativt stora donationer från välbärgade biståndsgivare, men penningtillströmningen har den senaste tiden sinat. Kontor har stängts och anställda har lämnat. Även obetalda volontärer rapporteras överge kampanjen.

Men samtidigt kan det inverka negativt att stå för nära Kennedy som uppfattas som en kontroversiell person.

Robert Kennedy Jr vidhåller att hans valrörelse fortsätter och även några få procents stöd kan vara avgörande i delstater där det står och väger mellan Harris och Trump. Att få Kennedys stöd – och röster – kan vara betydelsefullt just i dessa områden. Men samtidigt kan det inverka negativt att stå för nära Kennedy som uppfattas som en kontroversiell person.

Det är möjligt för Kennedy att driva sin kampanj på sparlåga och andra tredjekandidater – som de grönas Jill Stein – kampanjar trots att deras opinionsstöd är under eller kring en procent.

När demokraterna håller sitt konvent nästa vecka i Chicago väntas Kennedys kampanj marginaliseras ytterligare och opinionsstödet svikta betänkligt.

LÄS MER:Presidentvalet i USA förvandlades till en rysare

LÄS MER:Smutsigaste kampanjen i USA:s moderna historia har just inletts

LÄS MER:Tim Walz – ett överraskande val för Harris

ANNONS