Bilden visar en byggnad som har träffats under ett israeliskt luftangrepp mot Bir Hassan, i Beirut, under måndagen.
Bilden visar en byggnad som har träffats under ett israeliskt luftangrepp mot Bir Hassan, i Beirut, under måndagen. Bild: Hussein Malla

Salims flyg från Libanon ställdes in – vill fly med båt

Salim El Hajjar vill lämna Libanon men hans flygresa hem till Göteborg har återigen blivit inställd. Stridigheterna mellan Israel och Hizbollah känns för nära och han planerar nu att fly landet med båt.
– Väntelistan är lång och jag vet inte när jag får plats, säger han.

ANNONS

Salim El Hajjar befinner sig i staden Junieh, norr om Beirut. Han flyttade därifrån på 80-talets men åkte dit i början av september för att hälsa på delar av sin familj som fortfarande bor kvar i Libanon.

Han kände till UD:s avrådan från resor till Libanon och var medveten om riskerna och det spända läget i Mellanöstern, men längtan efter att se sina nära och kära, särskilt sin mamma, var stor.

– Jag är född och uppvuxen i krig, det är inget som är nytt för mig. Att få träffa min familj väger tyngre än rädslan att inte få flyga tillbaka. Man tar risken, sa han till GP för en vecka sedan.

ANNONS

Då hade flygbolaget som han skulle resa med tillbaka till Göteborgs ställt in flyget. Han hoppades på att kunna åka nu under onsdagen, men så blev det inte. Han är fortfarande fast i Libanon i väntan på att hitta en väg ut ur landet.

– Det är nästan inga flygbolag som nu reser till och från Libanon. Det finns inga platser och det är långa väntetider.

Planerar att åka båt mellan Cypern och Libanon

Stridigheterna mellan israelisk militär och den libanesiska shiamilisen Hizbollah fortsätter att trappas upp. Även om Junieh inte har varit föremål för några direkta angrepp, känns konflikten riktigt nära, berättar Samir El Hajjar:

– Jag hör ambulanser hela tiden och ljudet från bombningar i Beirut. Annars sitter jag framför tv:n och följer utvecklingen.

Konflikten märks även på mataffärernas hyllor som är glesare än förut, delvis eftersom många libaneser bunkrar upp i rädsla att landet ska drabbas av fullskaligt krig. Tankar och oron surrar i Salims huvud på nätterna.

– Man har ju svårt att sova. Det blir en halvtimmes sömn men sedan börjar man vrida och vända och tänka på saker igen.

Salim El Hajjar vill resa tillbaka till Göteborg men alla flyg från Libanon är inställda de kommande veckorna.
Salim El Hajjar vill resa tillbaka till Göteborg men alla flyg från Libanon är inställda de kommande veckorna. Bild: Privat

Han försöker hålla kontakt med sitt jobb i Göteborg och håller stenkoll i sin mobil på flera flygbolag. Det senaste beskedet han fick var dock att alla flyg från och till Libanon är inställda fram till den 22 oktober.

ANNONS

Men nu har Salim en plan B.

Han kan tänka sig att lämna landet med båt, om det nu finns plats ombord. Det handlar om små motorbåtar med två personer i besättningen och åtta passagerare som åker till Cypern för att kunna flyga därifrån.

Ingen hjälp från Sverige

Båtresan är runt 20 mil lång och trots farorna i havet är efterfrågan stor, enligt Salim El Hajjar.

– Väntelistan är lång och jag vet inte när jag får plats.

Våldet i Libanon och motgångarna de senaste veckorna har fått honom att fundera över om han borde ha stannat i Sverige. Han ångrar inte sitt beslut, men vill lämna landet innan läget försämras ytterligare.

Han vill också tillbaka till sin vardag och sitt jobb i Göteborg, samtidigt som han inte kan sluta tänka på hur det kommer att bli för sin familj i Junieh.

– Jag lämnar min mamma och syskon där, så det i sig föder någon form av ångest, även om jag själv lyckas komma ifrån. Det är mycket komplicerat, säger han.

Svenska UD har avrått från att resa till Libanon sedan förra hösten men Salim El Hajjer anser att de kunde följa andra länder som evakuerar sina medborgare från Libanon

ANNONS

– Varför ska inte svenska staten göra det? Eller är man bara viktig och räknas när det är valår? undrar han.

Det är hittills oklart om svenska regeringen har en evakueringsplan men både statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Maria Malmer Stenergard har tidigare sagt att svenska medborgare i Libanon måste lämna landet på egen hand.

LÄS MER:Kriget mellan Israel och Hizbollah – det här har hänt

LÄS MER:Frivilliga tar hand om familjerna på flykt i Libanon

LÄS MER:Civila på flykt från Beirut efter attackerna

ANNONS