Misstagen förstörde för Elfsborg: "Jävligt förbannad"

Elfsborg chockade AZ och var nära att skrälla sig till en poäng i Europa League-premiären.
Men ett par individuella misstag blev för kostsamma.
– Det är klart att jag är jävligt förbannad över det, säger målvakten Isak Pettersson som gjorde en tavla.

ANNONS
|

Elfsborg hade problem med AZ de första tio minuterna, men sen kom boråsarna in i matchen och tog över i första halvlek. Detta som det lägst rankade laget i hela Europa League och mot ett AZ som gått som tåget i nederländska ligan.

Timothy Ouma gav Elfsborg ledningen halvvägs in i första, men strax innan paus kvitterade AZ efter att Isak Pettersson tappat bollen vid ett enkelt inlägg, varpå Ruben van Bommel kunde stöta in den.

– Det är på mig och jag är jävligt besviken. Samtidigt så lär man sig att gå vidare hela tiden. Det är så det funkar. Jag kan inte gräva ner mig i en grop utan måste ut med bröstet, säger Pettersson.

ANNONS

I andra halvlek misslyckades Timothy Ouma med en undannick i eget straffområde och van Bommel fanns där igen för att ge AZ ledningen.

Elfsborg lyckades sedan göra 2–2 genom Simon Hedlund men Troy Parrott avgjorde på straff med en kvart kvar. Ahmed Qasem stod för fällningen.

”Fantastisk sport – men nu gör det ont”

Även om Elfsborgs insats var av högsta märke är det de individuella misstagen som svider.

Tränaren Oscar Hiljemark:

– Jag kommer titta mig själv i spegeln och analysera matchplanen, bytena och hur vi coachar. Jag vill att alla spelare tittar sig själv i spegeln också. Gjorde jag rätt i dag? Tog jag rätt beslut? Det är så det är, fotboll är en fantastisk sport, men nu gör det ont. Det är några situationer som givetvis blir väldigt avgörande, säger Hiljemark.

Han fortsätter:

– På den här nivån handlar det mycket om individuella aktioner. Det blir andra typer av situationer. I allsvenskan kan du sätta två, tre fötter fel, så kan det vara okej, här blir du straffad direkt. Det är en lärorik resa att göra.

Lagkaptenen Johan Larsson blev inbytt i andra halvlek. Inför matchen sa han att det handlade för Elfsborg om att tro på sig själva och inse varför de tagit sig till de här stora matcherna, och inte bry sig för mycket om vilka som står på andra sidan planen. Även om han tycker att laget fullföljde planen har han svårt, precis efter matchen, att känna stolthet.

ANNONS

– Inte i dag. Det är svårt, men kanske imorgon när man utvärderar. Vi är missnöjda och frustrerade med noll poäng och känner att vi kanske borde ha fått med oss något mer. Det handlar om mer skärpa och att inte låta dem göra tre mål. Men det är klart att vi kommer växa av det här.

Kuggen utvisad – avstängd mot Roma

AZ:s tvåmålsskytt Ruben van Bommel, son till legendaren Mark med samma efternamn, blev imponerad av svenskarnas insats.

– De har ett intressant sätt att spela, med fembackslinje och starka på fasta situationer. Det är ett intressant lag. Om lag ger bort fasta situationer mot dem kan det bli svårt. Det var ett svårt motstånd.

I slutet av matchen blev Sebastian Holmén målchansutvisad efter att ha kommit fel in i en glidtackling. Det innebär att Elfsborgs kanske bästa spelare är avstängd i den slutsålda matchen mot Roma i Borås nästa vecka. Larsson är nära vän med Holmén vid sidan av planen.

– Jättesurt så klart. Han är en viktig pusselbit i det här bygget. Det är klart att han vill spela den matchen på ett fullsatt Borås Arena. Det är klart att det suger att han inte får den möjligheten.

Sebastian Holmén var nedstämd när han kom till mixade zonen.

ANNONS

– Det spelar inte så stor roll att det är Roma för min del. Att vara avstängd är aldrig roligt. Det är vad det är, men klart det är tråkigt.

Så startade Elfsborg (3–4–3):

Isak Pettersson – Sebastian Holmén, Ibrahim Buhari, Terry Yegbe – Simon Hedlund, Besfort Zeneli, Timothy Ouma, Niklas Hult – Arber Zeneli, Michael Baidoo, Ahmed Qasem

LÄS MER:AZ-tränarens svar på Zenelis utspel: ”Inte deras bästa match”

LÄS MER:Forskar om supporterkultur – döms för brott på läktare

LÄS MER:Fem punkter efter Elfsborgs kryss mot Hammarby

ANNONS