Överlever ten Hag helgen som tränare för Manchester United?

Den nya ledningen har börjat på ny kula – men på fotbollsplanen lyser förbättringarna på resultatfronten med sin frånvaro. Efter en dubbla fiaskon mot Tottenham och Porto är Erik ten Hag återigen en pressad man som kämpar för sin överlevnad som manager för krisande Manchester United.

ANNONS
|

Häromveckan mötte Manchester Uniteds nye vd Omar Berrada – som i juni anlände från stadsrivalen Manchester City – klubbens anställda och presenterade ledningens planer för ”Project 150”. Berrada presenterade visionen för klubbens utvecklingsresa och att Manchester United till 2028 hyser målsättningen om att vinna Premier League igen, lagom till 150-årsjubileumet sedan klubben bildades under namnet Newton Heath 1878.

I somras spirade optimismen bland supportrarna, som efter FA-cuptriumfen hoppades på en ny, mer framgångsrik, framtid under en ny klubbledning. Ineos-basen Sir Jim Ratcliffe klev in som minoritetsägare och axlade ansvaret för den sportsliga delen av klubben från impopulära Glazer-familjen, som ägt United sedan 2005 och som styrt klubben genom förfallet sedan Sir Alex Ferguson pensionering.

ANNONS

Ratcliffe lät förändringens klocka klämta och hämtade in en hel drös nya personer som skulle leda klubbens pånyttfödelse. Berrada som ny vd. Dan Ashworth värvades från Newcastle som teknisk direktör jämte nye sportchefen Jason Wilcox, tidigare i Manchester City och Southampton. Den nya ledningen sonderade terrängen efter en ny manager och intervjuade namn som Thomas Tuchel och Roberto De Zerbi innan beslutet fattades att aktivera ettårsförlängningen i ten Hags kontrakt. Holländaren fick dock en ny tränarstab runt sig. Mitchell van der Graag, Benni McCarthy, Steve McClaren lämnade alla och in kom Ruud van Nilstelrooy, René Hake, Jelle ten Rouwelaar och Andreas Georgson. Den nya ledningen var aktiv på transfermarknaden under sommaren och värvade spelare som Leny Yoro, Matthijs de Ligt, Noussair Mazraoui, Joshua Zirkzee och Manuel Ugarte. Samtidigt har planer på en ny arena, eller en kraftig ombyggnation av Old Trafford, satts i rullning.

Manchester United tappade en 2-0-ledning mot Porto, men lyckades kvittera i torsdagens match mot Porto.
Manchester United tappade en 2-0-ledning mot Porto, men lyckades kvittera i torsdagens match mot Porto. Bild: PETER CZIBORRA

Tuff säsongsinledning för Manchester United

Trots alla förändringar har resultaten på planen inte förbättrats. I fjol slutade United åtta i Premier League, med negativ målskillnad, klubbens sämsta placering någonsin. 2024/25 har börjat ännu sämre. United återfinns på 13:e plats, har förlorat tre av sex matcher i ligan, och har förlorat med 0–3 hemma mot både Liverpool och Tottenham. I Europa League har United inlett med att spela 1–1 hemma mot ten Hags gamla klubb FC Twente och 3–3, efter tappad 2–0-ledning, mot Porto.

ANNONS

Den tuffa säsongsinledningen till trots är ten Hag envist övertygad om att han är rätt man för jobbet.

– Vi ska göra den här säsongen till en framgång. Ingenting är enkelt, men jag ser ingen anledning till panik. Om du förlorar tron förlorar du allt. Vi måste fortsätta och hålla oss till planen, sa ten Hag till Sky Sports inför ödesveckans matcher mot Porto och Aston Villa.

ten Hag slår fast att alla i klubben är på samma sida och att han behöver mer tid.

– Jag är inte orolig. Vi står enade. Vi beslutade oss för att satsa på unga spelare. Det tar tid att få igenom idéerna, sätta spelmodellen och introducera en ny kultur. Det tar tid. Men under tiden måste vi vinna, vilket jag alltid bevisat i min karriär. Jag har vunnit åtta titlar de senaste sex åren.

ten Hags tid på Manchester Uniteds tränarbänk tycks dock obönhörligen rinna ut, om inget drastiskt förändras. United spenderade över två miljarder kronor på nyförvärv under sommaren och har värvat för sex miljarder under ten Hag. Bara Chelsea har spenderat mer under den perioden. Tidigare har det ofta hävdats att Uniteds spelartrupp är en form av Frankensteins monster av spelare värvade av José Mourinho, Louis van Gaal, David Moyes och ten Hag. En trupp som inte komponerats utefter någon struktur eller spel-identitet. 12 av 16 spelare i som äntrade planen mot Tottenham har dock antingen värvats av, eller debuterat under ten Hag.

ANNONS

Efter 3–3 mot Porto i torsdags väntar nu en ny tuff bortamatch mot Aston Villa. Att sparka ten Hag vore kostsamt för ett United som försöker minska klubbens utgifter, men med ett landslagsuppehåll runt hörnet är frågan ifall ten Hag överlever att resa hem från Villa Park utan ett positivt resultat och ett trendbrott gentemot den tunga hösten?

Helgens hetaste

Inter – Torino

Toppmöte i Serie A när Torino, som före förlusten mot Lazio senast toppade Serie A efter en fin inledning, gästar regerande mästarna Inter. Simone Inzaghis lag är fyra i tabellen med tre segrar på sex matcher. Inter spelade i Champions League i veckan när serbiska Röda Stjärnan besegrades med 4–0.

Lördag 20.45, TV4 Fotboll

Aston Villa – Manchester United

Absolut nyckelmatch för Manchester United där Erik ten Hag är rejält pressad efter en svag säsongsinledning. United, som återfinns på plats 13 i Premier League, följde upp tunga förlusten, 0–3, hemma mot Tottenham med att tappa 2–0 till 3–3 Porto i Europa League i torsdags. ten Hag är nog piskad att resa hem från Birmingham med något resultat om han ska få behålla jobbet även efter landslagsuppehållet.

Söndag 15.00, Viasat Sport Premium

Sevilla – Real Betis

Både Sevilla och Real Betis befinner sig i mittens rike inför söndagsaftonens El Gran Derbi på Ramón Sánchez Pizjuán. Manuel Pellegrinis Real Betis har inlett säsongen snäppet bättre än stadskonkurrenten och har med sina tolv poäng på åtta matcher skrapat ihop tre pinnar fler än Sevilla mäktat med.

Söndag 18.30, TV4 Play

LÄS MER:Svensk invasion när superligan WSL drar igång i England

LÄS MER:Så hamnade Victor Osimhen oväntat i Galatasaray

LÄS MER:Real Madrid vill bjuda på rock'n'roll

ANNONS