Teresa Salming om kampen för Börjes medicin

Börje Salming lider av den dödliga sjukdomen ALS.
Nu berättar hockeylegendarens dotter, Teresa, om den tuffa kampen om att få tag i bromsmedicin.
– Varje dag är som tio år för pappa. Så det är katastrof just nu, säger hon till Sportexpressen.

ANNONS
|

I augusti kom det chockerande beskedet att hockeylegendaren Börje Salming har drabbats av den obotliga och dödliga sjukdomen ALS.

Sjukdomsförloppet har gått snabbt och tidigare i oktober kunde Sportexpressen rapportera om att Börje Salming, på grund av att sjukdomen har satt sig på svalget, inte längre kan prata.

Det går som sagt inte att bota sjukdomen, men det finns bromsmedicin att ta. I Sverige är dock endast en variant godkänd.

Därför åkte Börje Salmings dotter Teresa till Kanada för att köpa Albrioza, ett läkemedel som nyligen blev godkänt där.

I Kanada lyckades Teresa få medicinen utskriven, hon skickade sen medicinen till Sverige via post – som sen stoppades i den svenska tullen, det rapporterar Sportexpressen.

ANNONS

– Dagar går och dagar försvinner. Och varje dag är som tio år för pappa. Så det är katastrof just nu, säger Teresa Salming till tidningen.

Hon har dock inte gett upp, utan kämpar för att försöka få medicinen till sin pappa. Men Teresa berättar också att hon hela tiden stöter på problem.

– Just nu känner man bara att det är hopplöst och man är maktlös, ingenting faller på plats nånstans. Det är bara komplikation efter komplikation, säger Teresa till tidningen.

Börje Salming tillsammans med sin fru Pia.
Börje Salming tillsammans med sin fru Pia. Bild: Christine Olsson/TT

Hade fått ta med medicinen på planet

Sportexpressen har varit i kontakt med Läkemedelsverket som berättar att Teresa Salming hade fått med sig medicinen hem till Sverige om hon hade tagit med sig den på planet och inte skickat den via post.

– Om vi bara hade haft den här informationen från början. Jag har pratat med Läkemedelsverket, det var det första jag gjorde. Jag ringde dem i slutet av augusti innan vi åkte och blev kopplad till avdelningen som hanterar medicin från utlandet. Då hade vi ju stannat två dagar extra och hämtat ut den själva på apoteket, säger frun Pia Salming.

LÄS MER:Teresa Salming om pappa Börjes sjukdom

LÄS MER:Lidström om Salming-stiftelse: Ville ge tillbaka

LÄS MER:Börje Salmings bror rasar: ”Kan inte behandlas så här”

ANNONS