Förbundskapten Kajsa Bergqvist har varit mycket i juryrummet under EM, bland annat om Erik Erlandssons finalplats på 200 meter. Bild: Bildbyrån/TT

Protestkaos i friidrotts-EM – här är alla turer

EM i Rom har för svensk del präglats av medaljmissar – och protester.
Här är protestkaoset i Rom – hittills.

|

Den svenska truppen anlände till EM i Rom med målet att sex medaljer. När halva mästerskapet genomförts ser det ut att bli tufft att nå det målet. En medalj, Perseus Karlströms guld i gång, har bärgats och det har radats upp medaljmissar, av bland annat Daniel Ståhl, Henrik Larsson och Fanny Roos.

Sveriges EM har såhär långt också präglats av protester och kaos. Flera kvällar har förbundskapten Kajsa Bergqvist tillbringat i juryrummet och och aktiva har slängts mellan hopp och förtvivlan.

Här är protestkaoset under EM i Rom – hittills:

Kamp för Karlssons EM-plats

Lovisa Karlsson fick till slut sin EM-plats.
Lovisa Karlsson fick till slut sin EM-plats. Bild: VEGARD GRØTT

För Sverige började protestkaoset redan innan EM i Rom inleddes. Sjukamparen Lovisa Karlsson såg in i det sista ut att missa EM efter en fransk miss.

Frankrike hade två sjukampare som kvalat in men som inte ställde upp i EM. När de två försvann skulle två nya in, där Lovisa Karlsson var en av dem. Men det gick inte så smidigt som det låter. Frankrike hade anmält för sent att deras aktiva inte skulle komma till Rom och Karlsson fick då ingen plats.

Det beskedet väckte den svenska ilskan och det protesterades mot det europeiska förbundets beslut.

Några dagar innan EM fick man gehör och Lovisa Karlsson fick sin EM-plats.

– Generalsekreterare Stefan Olsson skickade ett skarpt mejl till EA (European Athletics) om det som hade inträffat. EA hade bjudit in Kevin Mayer från Frankrike utan att han kvalat in så de har inte varit konsekventa i sina beslut. Jag tycker det är stort av EA att ändra sitt beslut och låta Lovisa och Isabel Posch (Österrike) vara med på EM, sa förbundskapten Kajsa Bergqvist i ett uttalande.

Trestegskval och skokaos

Maja Åskag slogs ut i kvalet i trestegstävlingen. Sverige lämnade in en protest och ville ha henne till final. Bild: VEGARD GRØTT

Maja Åskag slutade på 15:e plats i trestegskvalet och missade final, dit de tolv främsta i kvalet tog sig.

Efter kvalet rapporterades i finsk media att tre av hopparna som tog sig till final gjort det i skor som är på listan över förbjuden utrustning. Sverige, och Finland, lämnade in protester och ville ha 15 hoppare till final. Det visade sig dock att det fanns en övergångsperiod för de förbjudna skorna och att de därför i hade tillåtits i EM. Den svenska protesten avslogs och Maja Åskag missade final.

Henrik Larssons medaljmiss

Henrik Larsson slutade fyra på 100 meter.
Henrik Larsson slutade fyra på 100 meter. Bild: JOEL MARKLUND

Henrik Larssons finaldag blev märklig på många sätt. I semifinalen blåstes hans heat av efter en tjuvstart – men det hände först när ett par löpare i princip var i mål.

– Det här är så dåligt. Man skjuter inte tillbaka ett lopp efter 60-70 meter. Det är helt otroligt, sa Maria Larsson, Henrik Larssons mamma och tränare i SVT:s sändning.

När Larssons semifinal till slut sprangs som tog sig svensken vidare till final. Där slutade han fyra.

Italienaren Chituru Ali tjuvstartade dock innan finalfältet kom iväg. Italienaren kom undan med en varning och han slutade sedan på silverplats i finalen.

Tjuvstarten var dock så tydlig att den borde renderat i en diskning för Ali, menade Sverige, och en protest lämnades in. Även den svenska protesten avslogs och Henrik Larssons fjärdeplats slogs fast.

Vanessa Kamgas rekord ströks

Vanessa Kamga fick sitt rekordkast struket.
Vanessa Kamga fick sitt rekordkast struket. Bild: JOEL MARKLUND

Vanessa Kamga kastade final i diskus och slutade femma. I sitt tredje kast i finalen kastade hon 61,68 vilket innebar att hon var bland de åtta kastare som fick kasta alla sina sex kast i finalen. I sitt femte kast slog Kamga till med 62,71, nytt personligt rekord. Glädjen blev dock kortvarig. Efter tävlingen lämnade Frankrike in en protest som gick igenom och Kamgas resultat ströks. Anledningen var att svenskans tredje kast, det som tog henne till topp åtta inför avslutningen, var felmätt. Hon flyttades ner till nionde plats och därför ströks hennes tre sista kast, inklusive rekordet.

– Det är en sådan soppa, sa förbundskapten Kajsa Bergqvist till Sportbladet.

Erlandsson till final efter protestkaos

Erik Erlandsson tog sig till final på 200 meter – efter många turer.
Erik Erlandsson tog sig till final på 200 meter – efter många turer. Bild: JOEL MARKLUND

Erik Erlandsson stod för en skräll när han i sin EM-debut tog sig vidare till semifinal på 200 meter. Väl där skrällde han vidare och tog sig till final – efter hundradelsdrama och kaos.

Erlandsson och tjecken Tomas Nemejc gick i mål på exakt samma tid och båda slutade då på åttondeplats, sista platsen till final. Först stod Erlandsson före tjecken i resultatlistan och det jublades över en svensk finalplats. En stund senare var Erlandsson nedflyttad till nionde plats och han såg ut att missa finalen. Sverige lämnade in en protest och ville ha nio löpare i finalen, så att både Erlandsson och Nemejc fick en plats, eftersom de inte gick att skilja på i semifinalen.

En stund senare meddelade en glad Kajsa Bergqvist att protesten gick igenom. Det dröjde dock inte länge innan tävlingsjuryn meddelade att fallet inte var avslutat och Erlandsson fortsatt var utanför final. Under natten kom dock ett slutgiltigt besked: både Erlandsson och Nemejc får springa final.

– Det är helt sjukt att man utsätter en aktiv för det här. Först få en plats i finalen, sen ta den ifrån den aktiva och sen ge den tillbaka och säga att det är 100 procent klart – för att sedan ta bort det en gång till, sa en lättad men arg Kajsa Bergqvist till Sportbladet.

– En fars är i underkant av vad jag tycker att det här är, sa SVT:s expert Alhaji Jeng om turerna kring Erlandssons finalplats.

Samuel Pihlströms fall och miss

Samuel Pihlström drogs med i ett fall på 1 500 meter.
Samuel Pihlström drogs med i ett fall på 1 500 meter. Bild: Heiko Junge

Samuel Pihlström avancerade i fältet och såg ut att vara med och slåss om en finalplats på 1 500 meter. Då föll två löpare framför och Pihlström drogs med. Han vred sig i smärtor och det meddelades att underarmen skulle röntgas.

Samtidigt lämnade Sverige in en protest och ville att Pihlström trots allt ska få en plats i finalen eftersom han inte orsakade fallet utan drogs med, och aldrig fick en chans att nå en tid som skulle räckt till final.

Sveriges protest gick igenom och Samuel Pihlström fick en plats i finalen. I fallet bröt han dock handleden och det blir ingen final för Landvettersonen.

Fransk guld blev tyskt – och franskt igen

Alice Finot vann guld på 3000 meter hinder – men en stund var guldet tyskt.
Alice Finot vann guld på 3000 meter hinder – men en stund var guldet tyskt. Bild: JOEL MARKLUND

Inte bara Sverige har varit inblandat i protestkaos under EM. Natten till måndag var det Frankrike och Tyskland som fick uppleva kaoset i Rom.

Fransyskan Alice Finot vann finalen på 3 000 meter hinder och jublade över sitt EM-guld. Tyskan Gesa-Felicitas Krause slutade tvåa men hennes förbund lämnade in en protest och helt plötsligt stod Krause som guldmedaljör. Innan Finot fick tillbaka sitt guld.

Anledningen var en incident tidigt i loppet, som inte syntes i tv-sändningen, där Finot efter vattengraven snubblade till och tog ett par steg på linjen, vilket inte är tillåtet. Juryn valde dock alltså att inte diska fransyskan.