Uppgifter: Israels sökarattack utlöstes i förtid

Personsökarattacken i Libanon ingick i en israelisk plan för att starta fullskaligt krig – men utlöstes i förtid när Mossad befarade att komplotten var på väg att avslöjas, uppger insatta källor för flera medier.
Vem som levererat de dödliga sökarna är än så länge ett mysterium.

ANNONS
|

Att få tusentals personsökare att explodera skulle ha varit inledningen på ett överraskningskrig i stor skala, berättar underrättelsekällor i USA. Men i stället utlöstes sprängkomplotten i all hast, efter rapporter om att flera Hizbollah-män börjat misstänka något kring de nylevererade personsökarna, skriver sajten al-Monitor.

– Det var ett avgörande ögonblick – "gör det nu eller inte alls", säger en källa till Axios.

Flera tusen personer skadades och minst ett tiotal dödades när personsökarna började explodera på tisdagen, enligt libanesiska myndigheter.

"Tillståndet är kritiskt för hundratals av de skadade", skriver EU:s utrikeschef Josep Borrell efter att ha pratat med Libanons regering på onsdagen. "Sjukhusen kollapsar". Han fördömer attacken, och vädjar till regionen att "undvika fullskaligt krig".

ANNONS

Taiwanesiskt märke

Israel säger ingenting, men många källor uppger att spiontjänsten Mossad ligger bakom komplotten. Små doser sprängämnen ska ha placerats i en leverans med tusentals personsökare innan de nådde Libanon, skriver The New York Times.

Sökarmodellen är av det taiwanesiska märket Gold Apollo. Men det företaget har i sin tur pekat ut licenstillverkaren BAC i Ungern, rapporterar medier i Taipei.

Om det sistnämnda bolaget finns sparsamt med information. BAC grundades så sent som 2022, och vd:n kallar sig i sin Linkedin-profil för strategisk rådgivare och bolagsutvecklare. Det verkar vara ett skalbolag med endast en anställd, skriver AP. Var sökarna tillverkas är oklart, eftersom företagets adress är ett kontorshotell i ett bostadsområde i Budapest, rapporterar nyhetsbyråns utsända.

Den mystiska tillverkarens kontor är bara utmärkt med en papperslapp med texten 'BAC Consulting KFT' i en byggnad i Budapest.
Den mystiska tillverkarens kontor är bara utmärkt med en papperslapp med texten "BAC Consulting KFT" i en byggnad i Budapest. Bild: Denes Erdos/AP/TT

"Exempel på massmord"

Hizbollah har på senare tid nobbat mobiltelefoner, av rädsla för hackning och övervakning, till förmån för de mer gammaldags personsökarna.

En företrädare erkänner att attacken visar på Israels överlägsenhet på teknik- och spionområdet.

– På en minut fick fienden in ett av de värsta slagen mot oss sedan konflikten började, säger källan till den Hizbollah-trogna tidningen al-Akhbar.

– Vi står nu inför en ny verklighet.

Milisens stora välgörare Iran kallar attacken "en terrorhandling från sionistregimen" och "ett exempel på massmord", enligt nyhetsbyråer.

Sedan kriget i Gazaremsan bröt ut i och med Hamas terrorattack den 7 oktober har Israel och Hizbollah angripit varandra på daglig basis. Flera ledande politiker i Israel har på senare tid förespråkat fullt krig mot Hizbollah, som är en mycket större och mer välutrustad fiende än Hamas i Gaza.

ANNONS

Fakta: Personsökare

En personsökare är en liten, bärbar radiomottagare som tar emot meddelanden. Meddelandet kan bestå av en ljudsignal eller ett telefonnummer eller en text som visas i en ruta. Sökaren är mindre känslig för dålig täckning än telefoner.

Personsökare har använts bland annat inom sjukvård eller inom affärssammanhang, där säkerheten är viktig.

Under 1980- och 1990-talen var de vanliga för att snabbt nå personer när mobiltelefoner ännu inte var lika utbredda.

LÄS MER:Det här vet vi om explosionerna i Libanon

LÄS MER:Källor: Så kunde personsökarna explodera

LÄS MER:Personsökare exploderade i Libanon – flera döda och tusentals skadade

LÄS MER:Jenny Gustafsson på plats i Beirut: ”Ständigt ljud av ambulanser”

ANNONS